JASON RINGENBERG – RHINESTONED

De 62-jarige Amerikaanse gitarist en singer-songwriter Jason Ringenberg werd in de buurt van Sheffield, Illinois geboren maar werd als muzikant pas bekend toen hij in 1981 naar Nashville, Tennessee verhuisde en er de countryrockgroep ‘Jason And The Scorchers’ oprichtte met Warner Hodges, Jeff Johnson en Perry Baggs als ‘The Scorchers’. Hun mix van punkrock en countrymuziek kende meteen veel succes en de band scoorde midden jaren ’80 grote hits met “White Lies”, “Golden Ball And Chain” en een swingende punkrockversie van Bob Dylan’s nummer “Absolutely Sweet Marie”. In totaal werden er een tiental albums van de band op de markt gebracht in de periode van 1983 tot 2010 toen de groep op rust werd gesteld.

In 2002 creëerde Jason Ringenberg voor zijn eigen drie dochters een muzikaal figuurtje ‘Farmer Jason’ waarmee hij in 2003 een plaat voor kinderen uitbracht die “A Day At The Farm With Farmer Jason” als titel kreeg en die nummers bevatte die gingen over allerlei dieren die op een boerderij leven. Daarna volgden nog drie andere albums van ‘Farmer Jason’. In 2008 kreeg de groep ‘Jason And The Scorchers’ een ‘Lifetime Achievement Award’ van de ‘American Music Association’, maar intussen had Jason Ringenberg ook al enkele soloalbums als vertolker van country, rock en Americana-nummers op zijn conto staan. De laatste plaat in dat rijtje verscheen in 2019 en heette “Stand Tall” waarover we u indertijd ook op deze pagina’s hebben bericht.

Nu komt er met “Rhinestoned” alweer een nieuw soloalbum van Jason Ringenberg uit met twaalf nummers die op vier covers na allemaal door hemzelf werden gecomponeerd. Een ‘Rhinestone’ is een steenkristal uit de rivier ‘de Rijn’, een soort van loodglas dat regelmatig als een glinsterende namaakdiamant wordt gebruikt door juweliers. De opname van deze plaat gebeurde in Madison, Tennessee in een studio die gebouwd werd in de kelder van het vroegere huis van countrylegende Jim Reeves. Deze plaat werd opgenomen in volle Covid 19-tijden en was daardoor een vrij eenzame bedoening, maar dat kunnen we er echt niet aan horen.

Jason Ringenberg kon hiervoor alweer een beroep doen op enkele topnamen uit de muziekwereld van Nashville. Zo zien we Fats Kaplin contribueren op pedal steelgitaar, viool en accordeon, Steve Ebe op drums en percussie en albumproducer George Bradfute op elektrische en akoestische gitaren en op basgitaar. Voor harmony vocals zorgden Kristi Rose en Mark Andrew Miller en Jason’s dochters Camille en Addie Ringenberg.

De twee oudste gecoverde songs op het album “Rhinestoned” zijn “The Storms Are On The Ocean”, een bluegrassnummer van ‘The Carter Family’ uit 1927 en “Christ The Lord Is Risen Today”, een kristelijke gospelsong die gerelateerd is aan het Paasgebeuren en dateert uit 1739 toen deze hymne werd gecomponeerd door Charles Wesley, de mede-oprichter van de ‘Methodistische Kerk’ in de Verenigde Staten.

Nog twee covers zijn er te horen van twee wat meer recente nummers met “Time Warp”, een song van de ‘Southern Rock’-formatie ‘The Ozark Mountain Daredevils’ uit Springfield, terug te vinden op hun in 1975 uitgebrachte plaat “The Car Over The Lake Album”. Dan is er ook nog een zeer sterke coverversie van de Hank Williams-klassieker “You Win Again”. Dat liedje was de B-kant van de in 1952 door hem uitgebrachte single “Settin’ The Woods On Fire” en een nummer dat in het verleden ook al werd gecoverd door o.a. Bob Dylan, ‘Grateful Dead’, ‘The Rolling Stones’, Ray Charles, Jerry Lee Lewis en Roy Orbison.

Van zijn eigen composities kwamen we het meest onder de indruk van de songs “Before Love And War”, de rockende tracks “The Freedom Rides Weren’t Free”, “I Rode With Crazy Horse” en “Keep That Promise” (zie video), naast de wat rustiger gebrachte ballads “Nashville Without Rhinestones” en “My Highway Songs”. “Rhinestoned” is alweer een nieuwe topplaat in de rijke discografie van Jason Ringenberg die alsmaar beter lijkt te worden met de tijd, of was de huidige coronacrisis misschien een ideale inspiratiebron voor deze grijzende countryrocker uit Nashville?

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Courageous Chicken
distr.: Sonic RendezVous

video